Hvordan hjernen er med på bestemme vår musikksmak

Den nye studien fra University of Cambridge viser at vår musikksmak kan fortelle hvor mye vi bryr oss om andre mennesker.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

I følge forskning.no, har britiske og amerikanske forskere brukt den såkalte E-S teorien (empatisering–systematisering) til å undersøke hvor stor grad vår musikksmak blir påvirket av hjernetypen vår.

E-S deler nemlig folk inn i to hovedkategorier av hjernetyper – den empatiske typen E som vektlegger andre mennesker, og den systematiske typen S som fokuserer mer på struktur og systemer.

Forskerne under ledelse av psykolog David Greenberg ved University of Cambridge rekrutterte mer enn 4000 deltakere gjennom Facebook til å delta i sine musikkeksperimenter.

Deltakerne fylte ut et spørreskjema som viste hva slags variant av type E eller S de var. Deretter fikk de lytte til 50 musikksnutter på 15 sekunder hver, og oppga hvor mye de likte musikken.

En oppfølgingstest med 25 snutter spilte bare ulike musikkgenre, mens en tredje test spilte 50 snutter bare med rockemusikk – og i den siste testen var det bare jazz-snutter.

– Resultatene over de forskjellige testene viste at empatinivåer henger sammen med preferanser, selv innenfor samme genre, skriver forskerne. De konstaterer at graden av empati har større innflytelse på musikkpreferanse enn individuelle personlighetstrekk.

I neste omgang sjekket de mer detaljert hvordan varianter av empatisk eller systematisk hjernetype påvirket musikksmaken. Totalt 353 forsøkspersoner i alderen 18-68 år lyttet til de samme 25 snuttene brukt i den tidligere oppfølgingstesten. Men denne gangen var musikken kategorisert mye mer detaljert, både i forhold til psykologiske karakteristikker (som fyldighet, varme, kompleksitet og spenning) og lydmessige karakteristikker (som instrumentering og klangfarge).

Soul for type E, punk for type S

Det viste seg at type E foretrakk musikk som var mer myk og dempet – som soul, soft rock, rhythm & blues. Type S var mer hekta på intens musikk, som heavy metal, punk og tungrock. Og der empatikerne likte strengeinstrumenter gikk systematikerne mer for lydvreng og høy trommefaktor.

Resultatene kan bli nyttige i musikkterapi for å utvikle mer empati – for eksempel i behandlingen av autisme, tilføyer forskerne.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Kommentarer

Kommentarer