in , ,

Isoleres mer av økonomisk ubalanse enn kulturelle forskjeller

Innvandrere isoleres mer av økonomisk ubalanse i boligmarkedet enn kulturelle forskjeller. Et nytt studie er med på å bekrefte dette.

Politikere og media snakker ofte om hvordan innvandrere ikke integrerer seg og det klages på ghettodannelser i deler av Oslo. Som et resultat av dette har vi skillet mellom østkanten og vestkanten. Det finnes til og med ”frelste” områder der etnisk norske unngår å besøke.

Men er denne oppdelingen et bevisst valg av innvandrere? Er de villig til å leve isolert fra resten av samfunnet bare på grunn av kulturelle forkjeller? Et nytt studie viser at segregering i samfunnet ikke bare er basert på kulturelle forskjeller men hovedsaklig på økonomisk status og ubalanse i boligmarkedet. Forsker ved Universitetet i Oslo, Jørn Ljunggren, har forsket på nettopp dette. Han fant ut at oppdeling og segregering av befolkningen i Oslo er et resultat av det økonomiske gapet mellom mennesker. De fattige og innvandrere som er økonomisk svake blir nødt til å skaffe seg bolig i de billigste områdene og har ikke råd til å bosette seg der de vil i byen. På samme måte trekkes de rike og velstående til de områdene der det mulig å skaffe seg større og bedre hus.

Store forskjeller
Ljunggren mener ghettofisering hovedsaklig skyldes store økonomiske forskjeller mellom innvandrere og etnisk norske.
Fatima (35) fra Lindeberg bekrefter denne situasjonen. Hun har bodd i Lindeberg de siste tre årene. Før bodde hun på Tøyen.
– Jeg bodde i disse områdene siden det var billigere og lettere å skaffe seg bolig der. Jeg valgte å leie en leilighet og bo på Tøyen da det både var billigere og jeg fikk inntrykk om at utleiere på vestkanten var lite villig til å leie ut til invandrere, forteller Fatima.

«Jeg bodde i Tøyen og Linderud siden det var billigere og lettere å skaffe seg bolig der.»

Hun sier at hun og ektemannen senere kjøpte en tre-roms leilighet og flyttet til Lindeberg. Det var det mest prisgunstige valget for dem da de verken hadde nok sparing og høy nok inntekt. Likevel uttrykker hun at de er fornøyde der.
Ilaf (19) og Funda (19) har delte meninger når det kommer til hvor i Oslo de helst ville bo.
– Personlig har jeg ikke noe i mot om det er utlendinger eller etnisk norske jeg bor eller omgås med da jeg setter alle mennesker på lik linje, men jeg ville valgt å bo på østkanten fordi jeg har vokst opp og trives bedre her, sier Ilaf.
Funda, derimot, foretrekker vestkanten.
– Jeg synes det er roligere å bo på vestkanten enn på østkanten. Der er det ikke så mange som bryr seg om deg og du kan slappe helt av og ikke stresse med naboene eller noe, forteller hun.
Lorena (17), sier hun ville elsket å leve nært Aker Brygge, hvis hun skaffer seg nok penger til å kjøpe en leilighet der.
– Jeg elsker det urbane livet og utsikten der. Kanskje ikke i Frogner, som jeg synes er litt kjedelig, men jeg ville elsket å leve i den sentrale delen av byen som for eksempel Aker Brygge eller Majorstuen sier hun.
For både henne og mange andre med innvandrerbakgrunn er det mer som må til før de kan realisere disse ønskene, når vi tar utfordringene og ulempene i boligmarkedet i betraktning.

Report

What do you think?

236 Points
Upvote Downvote

Mangel på helsesøstre i Oslo-skolene

Byen i menneskene: Refleksjoner i svart og hvitt